Artikel i GP

Tyvärr gick det ju inte att länka till artikeln i lördags, men jag fick en textfil av grymma Magnus Carlsson som skrivit den.
Passa på att spana in Magnus hemsida och hetsa honom lite så han gör Ironmandebut snart. 😉

20130930-122710.jpg

Jörgen tänjer gränsen

2010 släpade sig Jörgen Nilsson runt Göteborgsvarvet på 2 timmar och 42 minuter. Han vägde 143 kilo och bestämde sig för att göra en livsstilsförändring. I augusti genomförde han sin första Ironman – som var långt ifrån den sista.

Jörgen har alltid idrottat mycket. Som åttaåring började han tävla i skytte, senare började han med basket och så småningom även med kampsport och kettlebells.
Vid 18 års ålder sprang Jörgen mycket och låg stadigt kring 100 kilo i vikt. Men efter lumpen började kilona komma smygande.
Som 24-åring flyttade Jörgen till Göteborg. Då vägde han 145 kilo. Nio gånger har han genomfört Göteborgsvarvet. Men efter loppet 2010 tog han beslutet att förändra sitt liv. Han vägde 143 kilo, men hade en vilja av stål. Och inom sig fanns ett sug att delta i världens tuffaste konditionslopp: en Ironman.
– Det började med att jag blev medbjuden i en army fitness-grupp som heter The persistent few, en liten ideell förening där man tränar hårt. Jag hade tävlat i kettlebell, jag tyckte jag var väldigt stark och vältränad. Men när jag tränade med dem var jag redo att kräkas efter 15 minuter, säger Jörgen Nilsson.
– Efter det kände jag att jag ville kunna få en kropp som de har och träna på det sättet de gör, de imponerade väldigt mycket på mig. Jag ville lägga om livet och skaffa ett riktigt tufft mål. Ironman var det tuffaste man kan göra på en dag, så det fick det bli.
För den som inte vet det, innebär en Ironman att man – direkt efter varandra – simmar 3,8 kilometer, cyklar 180 kilometer och avslutar med att springa ett marathon. En rejäl utmaning, som kräver enorma förberedelser. Jörgen tog kontakt med Triathlon Väst, en av Sveriges största triathlonföreningar, och fick hjälp av elittriathleten Oscar Olsson för att komma i form. Jörgen började skära ner på energiintaget samtidigt som han ökade träningsdosen, och kilona började rasa av kroppen.
– Jag lade om kosten så att jag åt min vanliga mat, men jag bytte ut delar av den så den fick bättre näringsinnehåll. Och det tror jag är viktigt, att inte göra för stora förändringar. Vem som helst kan banta en månad och gå ner fem kilo, men att hålla det över tid är betydligt svårare. I takt med att formen blev bättre gick Jörgen på simkurs för att lära sig crawla, samtidigt som han tillbringade fler och fler timmar i cykelsadeln och löparspåret. Under tiden började han också blogga.
Under namnet Från fet till triathlet skriver Jörgen fortfarande om sin träning och sina tävlingar. – Bloggen fungerar dels som en träningsdagbok, men den ger också mycket motivation. Man behöver träna för att ha något att skriva om. Sen ger den så mycket tillbaka också när man får feedback från folk, dels i kommentarer på bloggen men också när folk kommer fram och hejar på tävlingar. I augusti var det så slutligen dags. 16 augusti stod Jörgen på startlinjen vid Ironman Kalmar, redo för sitt livs utmaning. Efter att ha tampats med maneter, motvind och skavsår kunde Jörgen korsa mållinjen efter 12 timmar och 45 minuter. – Den stora skräcken var att cykeln skulle gå sönder, då hade jag varit tvungen att bryta. Men när cykelsträckan var över och jag gick ut på löpningen insåg jag att jag skulle klara det. Under löpningen kom glädjen i vågor när jag tänkte tillbaka på min väg för att komma dit. När jag gick i mål blev jag helt varm i kroppen och allt blev väldigt känslosamt. Det är en typ av glädje som alla människor borde få uppleva vid något tillfälle. Överlycklig och dödstrött till trots, gick det inte lång tid innan Jörgen började planera för nästa utmaning. Ett par veckor efter loppet i Kalmar anmälde sig Jörgen till en ny Ironman, i Köpenhamn nästa år. – Har man en gång upplevt den kicken så vill man göra det igen. För mig är det också väldigt viktigt med långsiktiga mål. Jag skulle vilja göra en Ironman om året under en lång tid framöver. Klarar jag bara det, då vet jag att jag har en riktigt bra grundkondition.

Text: Magnus Carlsson

4 reaktion på “Artikel i GP

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *