Race report Tjörn Triathlon

Äntligen var det dags för årets stora mål.
04:00 ringde klockan och jag flög upp ur sängen. Kroppen kändes stark och jag var oerhört laddad.

Grymma Peter hade erbjudit sig att köra upp trots att han inte skulle tävla. Väldigt snällt med en coach och fotograf som följer med. Tack Peter!

Vi valde att ta genvägen över Skredsvik för att kolla av terrängen lite så vi kom fram till starten en halvtimme senare än planerat, men det var ganska gott om tid ändå.

Jag tyckte det var väldigt trångt i växlingsområdet och man fick inte ens en meter att ha all utrustning på.
Kul var att det kom fram en tjej som kände igen mig från bloggen. Hoppas det gick bra för dig.

Väskinlämningen fungerade perfekt, jag hann med ett toabesök, jag smorde in mig med anti manetkräm och gick ner till simstarten.
Jag kom lite sent och han inte med något insim, men jag smög ner vid sidan och doppade mig för att känna på vattnet.
Jag träffade grymma Ulrika vid starten vilket var skönt. Skönt att träffa någon man känner som man kan prata lite med innan starten.

Simstarten:

Simningen var lite speciell. Vi började simma genom lite gegga och sjögräs och jag kom direkt att tänka på öloppet. Jävla hav det finns på västkusten!

Efter 250m så kom vi ut på lite djupare vatten och jag hade den bästa OW simning i mitt liv i 5-600m
Bra tryck i armtagen trots att de var avslappnade, väldigt bra navigering blått och fint vatten och maneterna höll sig på annat håll.
Det var en befrielse att simma utan maneter och jag kände mig glad ända tills ett rött, slemmigt monster med 1m långa trådar dök upp vid ytan en halvmeter bredvid mig. Fan!

Av någon anledning gick sedan simningen in i någon typ av kanal där det var sjögräs upp till ytan och efter kanalen så blev sjögräset dubbelt så tjockt.
Efter några minuter i kanalen simmade jag rakt in i en manet och brände mig i ansiktet vilket gjorde att jag började simma bröstsim för att kunna se lite mer.
Sista halvan av simningen var totalt värdelös med endast 10% simning i ”öppet” vatten utan sjögräs och gegga.
Trots detta så lyckades jag komma in på 44min vilket är 2min snabbare än Vansbro.
Helt ok, även om jag var lite sur efter simningen.

Växlingen gick ok och jag drog iväg på cykeln. Målet var att snitta över 32km/h så jag höll ett ganska högt tempo direkt. Jag visste att det var lite kuperat, men det kändes helt ok. Även om jag tappar lite fart i uppförsbackarna så känner jag att jag tar igen det i nedförsbackarna.
Det var bra asfalt och jag hade ett jäkla rull.

Efter 50km hade jag ett rullsnitt på 32,8km/h, men benen och framförallt rumpan började värka lite. Jag försökte blockera smärtan och gasa på bara och det fungerade hyfsat.
Jag började räkna på distansen på min GPS och funderade på om det verkligen var 4st varv. Jag fick inte alls ihop distansen och var tvungen att fråga en medtävlande om det verkligen var 4 varv.
Det stod då klart för mig att cyklingen skulle bli nästan en hel mil för lång vilket inte alls kändes bra.
När jag passerade 90km så hade jag 31,9km/h i rullsnitt, men benen började bli rejält mosiga.
Jag tappade en massa fart på sista varvet och kunde knappt gå av cykeln vid växlingsområdet.
Jag fick några uppmuntrande ord av Jonas vid cykeln och sedan stapplade jag ut ur växlingsområdet.

Löpningen var en ren och skär pina. Benen var helt kassa och banan var sjukt kuperad. Jag hade hört att den skulle vara lite kuperad, men jag var inte alls beredd på detta.
Till råga på alla backar så hade de byggt en bro som man skulle springa över. Det hade varit bättre om de byggt en trappa med tanke på lutningen på bron.

 

Redan första varvet fick jag börja gå i uppförsbackarna och på slutet gick jag mer än jag sprang. När jag väl sprang var det knappt styrfart, men jag malde på.
Man hade sitt namn tryck på nummerlappen och en massa folk hejade på Jörgen längst med banan vilket var kul. Bra tänkt av tävlingsledningen.
Först trodde jag att jag hade en väldans massa bloggläsare i publiken innan jag kom på att mitt namn stod på nummerlappen…
När jag gick ut på sista varvet och kom upp på toppen för de första 2 uppförsbackarna så frågade en liten pojke på runt 7 år: ”Varför springer du fortfarande? Tar du ett extra varv?” Tack för den!
Läser ni något om ett barn som blev upphissat i en flaggstång så vet ni nu varför…

Vid sista uppförsbacken hörde jag Ulrika ropa bakom mig och bestämde mig för att vänta in henne så vi kunde peppa varandra in i mål.

Det var otroligt skönt att komma i mål och hela kroppen värkte. Även om jag är missnöjd med min löpning så kändes det bra att kunna gå mål trots att det gjorde så ont i kroppen som det gjorde.

Officiell tid blev 6:30:43, men den stämmer antagligen inte. Ulrika som jag gick i mål tillsammans med hade 6:28:43.

Simningen: 46:32 Placering 110
Cyklingen: 3:09:42 Placering 87
Löpningen: 2:29 Placering 154
Totalt blev jag 135:a av 167 starter.

Summering:
Överlag är jag nöjd med tävlingen, men vissa saker var mindre bra.
Jag kan tycka att man borde kunna hitta någon del av havet i anslutning till Skärhamn där man kan simma i vatten med ett vattendjup på över 1,5m och utan sjögräs upp till ytan. Jag uppskattar det till att halva simningen var genom sjögräs och gegga vilket definitivt drar betyget från mig.
Cyklingen var bra, men nästan 9km för lång. Jag hörde att det berodde på att de inte kunde hitta en säker vändpunkt på rätt distans, men jag tycker det verkar märkligt.
Löpningen var väldigt kuperad och på vissa ställen väldigt smal. Vätska och energistationerna fungerade perfekt och det var trevligt att springa inne i ”stan”

Min prestation kan väl sammanfattas med att jag kanske körde lite för hårt på cykeln. Målet som jag och Oscar satte upp var 5:30 på Tjörn, men med facit i hand så var det orealistiskt med tanke på längden på cykelbanan och hur kuperad löpningen var.
Jag har aldrig varit med om att benen kroknat så som de gjorde och jag funderar på om det kan ha att göra med att jag hade lite för låg kadens på cyklingen.

Tack till Tjörn Triathlon för tävlingen, tack till alla funktionärer och alla grymma TriVästare som hejade på mig.
Stort tack till Peter som skjutsade mig, coachade mig, fotograferade och hjälpte mig på alla sätt och vis. 

20 reaktion på “Race report Tjörn Triathlon

 1. Härligt med sällskap in mot mål, men jag kunde inte låta bli att dra på målrakan:) Jag är helt övertygad att vi hade haft mer kraft på löpningen om vi sluppit sista milen:)) Gött jobbat, men eftersom du ska till Kalmar nästa år så ger du väl kanske inte Tjörn revanch nästa år…. (Jag tror dessutom vi simmade snabbare än så. Misstänker att vi fick startat tidigare än utsatt tid……

  • Ja det gjorde vi absolut! Enligt resultatlistan hade jag 6.28 och du var ju inte mer än några sekunder efter mig. För mig själv räknar jag av fem minuter;)) alltså 6.23. När vi gick i mål stod officiella tiden på 6.35 och eftersom vi ska ha startat 12 min efter första grupp blir det 6.23 dvs vi var snabba på simningen 39 min;)). Det var också vad Per, som stod vid sidan om hade för uppfattning

  • Min klocka visade 44min när vi gick ur vattnet så det är mycket möjligt att det var 46 när vi passerade mattan.
   Även om du spurtade som en gasell de sista meterna så drog du knappast iväg 2min på 15m. 😉
   Jag funderar på om funktionären som tog av mitt chip kanske gick för nära mattan.

 2. Grattis grattis grattis! Du ser oerhört fräsch ut på målbilden! 🙂
  Vet inte om jag läste texten på ngt speciellt sätt men fick en känsla av att du inte riktigt var nöjd – försök att vara det. Det är sällan ett lopp går 100 procent perfekt, alltid hittar man några saker som man/arrangörerna kunde gjort bättre. Det här är ju det du tränat inför och nu vet du hur det känns och vad som kan förbättras till hela IM nästa år. Men passa på och njut av din prestation. Allt för ofta går man bara vidare och börjar fokusera på nästa mål direkt istället för att stanna upp och vara nöjd.

  Njut av att du är grym, att cykeln höll, att du inte fick kramp, att det inte spöregnade som i Sthlm, att din kropp orkar vara ute i 6.5 timme och att du fick medalj och tröja (som jag säkert kommer få se ett antal gånger framöver! 😉 HEJA!

 3. Lyfter på hatten för prestationen! Härligt kämpat! Måste vara rätt tufft och förvirrande mentalt när man inser att cyklingen är så mycket längre och löpbanan är rejält mer kuperad än tänkt.

 4. Bra jobbat!

  Kul läsning. Jag gillade inte heller sjögräset. Värst var det där det luktade ruttet. Kräkreflexen var nära att utlösas. Då är det svårt att vända tankarna till positiva och energigivande 😛

  • Nä, fy fan! Även om jag tyckte det var skönt att simningen var avklarad så var jag inte direkt fylld av energigivande tankar…
   Hoppas det gick bra för dig och att du är nöjd.

 5. Bra jobbat! Jag hade en av de trånga platserna bredvid dig… (380)

  Jag vet att vi startade lite för 09:12 men inte hur mycket före?! Min far fotograferade loppet och när ag kollar på tiderna på bilden för Motionsstarten och bilden på min egen målgång verkar det vara -1:30min fel?!

  Ha det gött!

  • Bra jobbat själv. Då var det inte du som var min stackars granne vars plats jag lade min våtdräkt på.
   Ja, det kändes som väldigt kort tid mellan de olika grupperna i simstarten.

 6. Grymt bra jobbat Jörgen! Första gången jag är inne på din sida och glor runt lite. Kul att se att du tappat så mkt i vikt på bara 2 år! Att genomföra detta triathlon måste verkligen varit en seger även om du i din helhet inte var helt nöjd med upplägget av lopp eller din cykling.
  Du går framåt och är på god väg att klara av en hel IM! Det är mäktigt!
  Lycka till framöver med allt. Lägg gärna till mig på Facebook, du kan hitta mig via Annikas sida. Mvh Joakim Persson

 7. Roligt att läsa Jörgen. Hade samma mål som du med 5:30 och känner igen mig i det mesta av det du beskriver.

  – Cyklingen, Riktigt sliten efter sista två varven med rejäl motvind. Och de där extra kilometrarna som jag inte heller kände till innan loppet blev en funderare till jag också fick höra att banan förlängts.

  Sen fungerade joggingen tyvärr inte alls för mig, mer än 30 min sämre i löpningen än förra året. Kom aldrig in i loppet, utan det kändes som en enda lång uppförs löpa..

  Slutade på plats 131, ungefär lika långt ifrån målet som du 🙂

  /Fredrik

  • Gott kämpat Fredrik och skönt att jag inte var den ända.
   Dock känner jag ändå att jag är nöjd med mitt resultat. Det krävdes en hel del pannben att fullfölja löpningen med tanke på hur kroppen kändes.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *